NASLOV PROJEKTA: Krožno gospodarstvo: Kartiranje prehrambnih tokov in prepoznavanje potencialov za sklenitev prehrambnega kroga
Akronim: CEFoodCycle
O PROJEKTU
CEFoodCycle bo z uporabo koncepta krožnega gospodarstva v prehrambnem toku ustvaril trajnostno metodologijo za preprečevanje pojava zavržene hrane, povečanje ponovne uporabe virov in sklenitev prehranskih krogov v Alpah. V kategorijah izdelkov, kot so sadje in zelenjava, meso ali mlečni izdelki, bodo opredeljeni potenciali za varčevanje z viri. Sistem digitalnih storitev z uporabo umetne inteligence bo povezal deležnike v celotnem prehranskem sistemu. Projekt bo različnim deležnikom omogočil, ohranjanje naravnih virov in zmanjšanje CO2 izpustov ter omogočil krepitev trajnostne in krožne gospodarske konkurenčnosti v Alpah.
Rezultati projekta vključujejo:
- Konsolidacija metodologije LCA za opredeljene kategorije živilskih proizvodov na območju Alp,
- Inteligentni, digitalni storitveni sistem LCA (IDLCASS), ki uporabnikom pomaga oceniti odločitve glede prihrankov virov / CO2,
- Izvajanje pametnih, sklenjenih omrežij krožnega prehranskega cikla,
- Regionalno vzpostavljena krožna prehranska središča, ki vključujejo, izobražujejo in podpirajo deležnike, da bi bil učinek odločitev, podprtih s sistemom AI, bolj trajnosten, pregleden in merljiv.
Partnerji:
- University of Applied Science Salzburg
- E-zavod, Institute for comprehensive development solutions
- Austrian Institute of Ecology
- Nice Côte d’Azur Chamber of Commerce and Industry
- BSC, Business support organisation, ltd., Kranj
- Agency for Sustainable Mediterranean Cities and Territories
- LAMORO Development Agency
- IDM Südtirol Alto Adige;University of Applied Sciences Munich
- Cluster of Environmental Technologies Bavaria
VREDNOST PROJEKTA: 2,38 milijona EUR, EBRD sofinanciranje: 75 %
Trajanje projekta: 11.2022–10.2025
Več informacij je na voljo na spletni strani projekta:https://www.alpine-space.eu/project/cefoodcycle/