Ohranjanje cvetočih travnikov (narcis) v Karavankah

V prvem tednu avgusta 2024 je potekal dvodnevni strokovni pregled pilotne akcije projekta ReCo na temo ohranjanja cvetočih alpskih travnikov, s poudarkom na narcisah. Dogodek je zaznamoval terenski ogled travnikov z izmenjavo znanj/izkušenj med strokovnjaki iz naravovarstvenega področja ter lastniki, ki skrbijo za ustrezno obdelavo svojih zemljišč.

Glavna tema dvodnevnega strokovnega pregleda pilotne akcije projekta ReCo, so bili cvetoči alpski travniki s poudarkom na ohranjanju narcis v Karavankah. Dogodek je bil bogat s predstavitvami, razpravami in terenskimi ogledi, kar je omogočilo dragocen vpogled v trenutne aktivnosti in rešitve na tem področju.

Prvi dan je vključeval podrobne predstavitve različnih pobud. BSC Kranj je podrobneje predstavil prizadevanja za oživitev alpskih travnikov v Karavankah, pri čemer so bili podrobneje obrazloženi ukrepi, ki jih izvajajo lastniki zemljišč (kmetje) z ustrezno obdelavo in vzdrževanjem travnikov, projekt pobiranja in sejanja semen narcise na območju Rovt nad Jesenicami, štetje narcis ter izvedba dogodkov za ozaveščanje prebivalstva o pomembnosti biotske raznovrstnosti v Karavankah in ustreznem obnašanju obiskovalcev. Prav tako je bila v sklopu pilotne akcije izvedena poskusna košnja z avtomatsko vodeno kosilnico za košenje strmih travnikov.

Eva Štravs Podlogar, direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (RAGOR), je predstavila program Ohranimo narcise, ki ga že osmo leto finančno podpira tudi Občina Jesenice. Podrobno je bil opisan razvoj omenjenega programa, rezultati in načrti za prihodnost. Za konec je Primož Klun, direktor podjetja Izstop d.o.o., pojasnil koncept razvoja virtualne web-aplikacije namenjene prikazu biotske raznovrstnosti alpskih travnikov, s čimer se namerava izboljšati razumevanje in obnašanje obiskovalcev v naravi. Aplikacija bo preko QR kod na posameznih lokacijah omogočila ogled cvetočih narcisnih travnikov tudi v času izven sezone cvetenja, ki je običajno le nekaj tednov v maju. VR očala, ki bodo na voljo predvidoma v začetku naslednjega leta v Informacijskem centru na Jesenicah pa bodo gostu ponudila tudi svojevrstno poučno doživetje med cvetočimi travniki.

Drugi dan je bil namenjen terenskemu obisku, ki je ponudil praktično izkušnjo zgoraj navedenih aktivnosti, tako da so naravovarstveni strokovnjaki obiskali nekaj vasi nad Jesenicami, med drugimi Plavški rovt, Planino pod Golico in Španov vrh, kjer so se udeleženci seznanili z lokacijami pilotnega projekta ReCo ter se pogovorili z lastniki zemljišč/kmeti, lokalnimi prebivalci/ustvarjalci, predsednico TD Golica, lastnico turistične kmetije Pr’Betel in predstavnikom Zavoda RS za varstvo narave, OE Kranj, ki je pojasnil naravovarstveni vidik in prizadevanja zavoda za ohranjanje narcis ter ostalih ogroženih vrst v tem delu Karavank.

Dogodek je omogočil uspešno izmenjavo znanja in dobrih praks med lokalnimi deležniki in naravovarstvenimi strokovnjaki projekta ReCo, ki so poudarili predanost ljudi, močno identiteto in tradicijo narcis v tem delu Karavank. Gre za zgodbo, ki temelji na skupnosti in to jih je še posebej navdušilo.

 

 

Go Back Example
Update cookies preferences