Regionalni prostorski plan Gorenjske

S sprejetjem sprememb Zakona o urejanju prostora v marcu 2024 so bili podani pogoji za podelitev Javnih pooblastil za vodenje postopka priprave Regionalnih prostorskih planov (RPP) izbranim pripravljalkam. Svet gorenjske regije je tako 24. aprila za pripravljalko RPP določil Regionalno razvojno agencijo Gorenjske – BSC Kranj. Ministrstvo za naravne vire in prostor je agenciji nato 15. maja izdalo sklep o podelitvi javnega pooblastila za izvajanje nalog regionalnega prostorskega planiranja v Gorenjski razvojni regiji.

Regionalni prostorski plan je strateški prostorski akt, s katerim se država in občine dogovorijo in uskladijo o prostorskem razvoju posamezne razvojne regije ter določijo bistvene razvojne priložnosti. RPP bo določal vizijo in cilje prostorskega razvoja regije, zasnovo prostorskega razvoja regije ter usmeritve in ukrepe za nadaljnje prostorsko načrtovanje. Sprejem prve generacije RPP bo izjemnega pomena, saj se bo z njihovim sprejetjem presegla aktualna praksa nepovezanega in razdrobljenega občinskega in sektorskega izvajanja prostorskega načrtovanja.

Postopek priprave RPP bo potekal na participativen način. V procesu priprave bodo sodelovali predstavniki udeležencev pri urejanju prostora z vseh ravni načrtovanja in upravljanja s prostorom ter nevladne organizacije.

Po prejemu pooblastil sledi sklenitev pogodbe o financiranju med agencijo in ministrstvom, temu pa bodo nato sledile še pogodbe o financiranju med razvojnimi agencijami in občinami. Sofinanciranje prve generacije RPP-jev se zagotavlja s sredstvi iz državnega proračuna v višini 60 %, 40 % pa bodo krile občine. Pred začetkom financiranja bo ministrstvo za vsako posamezno razvojno regijo pripravilo ločeno finančno konstrukcijo priprave RPP-ja. Celoten znesek za pripravo vseh 12-ih RPP-jev bo znašal 5.663.000,00 EUR.

Do konca letošnjega leta bodo za Gorenjsko razvojno regijo sprejeta Izhodišča za pripravo RPP, do konca leta 2025 pa izvedena javna razprava o RPP. Prva generacija RPP-jev vseh 12 razvojnih regij mora biti sprejeta s koncem leta 2026.

Več: gov.si/teme/razvojne-regije/

Go Back Example
Update cookies preferences