GIFT – Zelena infrastruktura v Zagrebu

V osrčju živalskega vrta v Zagrebu je potekalo tretje partnersko srečanje projekta GIFT, kjer so izbrani strokovnjaki obravnavali Smernice za ocenjevanje in spremljanje ekološkega stanja biotske raznovrstnosti v mestnih gozdovih Zagreba. Partnerji smo si ogledali tudi modernizacijo živalskega vrta z zeleno infrastrukturo in ureditev parka Maksimir.   

Projekt GIFT – Green Infrastructure for Forests and Trees poudarja pomen zelene infrastrukture, posebej dreves in gozdov. Ti zagotavljajo številne ekosistemske storitve, povezane z biotsko raznovrstnostjo, podnebjem, vodo, erozijo, krajino in blaginjo ljudi. Več o tej temi je predstavljeno v naslednjem videu.

Mesto Zagreb je v sodelovanju z Razvojno agencijo Zagreb gostilo tretje medregijsko srečanje projektnih partnerjev in interaktivne delavnice v okviru projekta GIFT. Dogodek je potekal od 14. do 17. maja 2024 v zagrebškem živalskem vrtu in na zagrebškem forumu. Dogodek je poleg običajnega partnerskega sestanka o projektnih aktivnostih zajemal tudi strokovni pregled in obravnavo strateškega dokumenta, kjer so navedene smernice za ocenjevanje in spremljanje ekološkega stanja biotske raznovrstnosti v mestnih gozdovih Zagreba.

V tem sklopu smo si ogledali dve dobri praksi v mestu Zagreb, in sicer:

1) Modernizacijo živalskega vrta Zagreb z zeleno infrastrukturo, kar je mestu Zagreb uspelo tudi s pomočjo sofinanciranja iz EU sklada za regionalni razvoj. V letih 2014 in 2015 so s 5 mio investicijo zgradili in posodobili več kot 19 stavb na več kot 5000 m2 površine (npr. glavni vhod, ograjo za pelikane, ribiški most, Darwinov most, izobraževalni center z večnamensko ploščadjo, trgovino s spominki Madagaskar in ograda za živali Madagaskarja, posodobitev info centra, levji most idr.). Prav tako so velik pomen dali tudi umestitvi zelene infrastrukture, tako je bilo zasajenih več kot 80 dreves in več sto kosov okrasnih grmovnic (brez cvetočih rastlin), urejene zelene strehe in stene. Nameščenih je bilo več kot 3,1 km novih električnih kablov, zmanjšali pa so tudi delež fosilnih goriv z uvedbo novih virov. Nove so tudi zelene rešitve s pozitivnim vplivom na porabo toplote in biotske raznovrstnosti ter biofiltracija vode za trajnostno rabo vodnih virov. Več o tem si lahko preberete na: https://zoo.hr/eu-projekti/

2) Park Maksimir – Površine za preživljanje prostega časa (rekreacijo, sprehod, počitek) pa tudi značilne drevesne vrste, živali ter njihovo stanje glede na več kot 2 mio obiskovalcev letno: https://park-maksimir.hr/

V naslednjih dveh dnevih so sledile delavnice in razprave o oblikovanju smernic za ocenjevanje in spremljanje ekološkega stanja biotske raznovrstnosti v mestnih gozdovih mesta, na katerih so sodelovali domači in mednarodni strokovnjaki.

Poleg predstavnikov Javnega zavoda “Narava mesta Zagreb” so s strokovnimi prispevki sodelovali tudi partnerji in strokovnjaki iz Galicije v Španiji in Frizije na Nizozemskem.

 

Go Back Example
Update cookies preferences